Een verhaal voor het slapen gaan

Een verhaal voor het slapen gaan

In 2007 ontstond SNURK per toeval, toen we het kartonnen beddengoed Le-Clochard bedachten om de Stichting Zwerfjongeren Nederland te steunen. Dit dekbedovertrek was aanvankelijk bedoeld als een creatieve campagne: met een minimaal budget (ons spaargeld) wilden we maximale aandacht trekken en bewustzijn creëren. Daarnaast ging een groot deel van de opbrengst direct naar de stichting.

Het plan werkte...

En hoe! Het beddengoed kreeg zowel nationale als internationale aandacht, met vermeldingen in onder andere De Volkskrant, RTL Boulevard, de New York Times en Architectural Digest. Tot onze grote verrassing trok het product niet alleen de gehoopte aandacht, maar leidde het ook tot een overweldigende hoeveelheid positieve reacties en verkoopsuccessen. We doneerden uiteindelijk maar liefst 100.000 euro aan de stichting (en de teller loopt nog).

“Meer van dit soort unieke dekbedovertrekken alsjeblieft?” vroegen mensen uit alle hoeken van de wereld via e-mails die onze inbox overspoelden.

Bedenk, dit was 17 jaar geleden, een tijd waarin het internet nog in de kinderschoenen stond. Winkelen voor mooi beddengoed deed je bij de Bijenkorf, V&D of lokale speciaalzaak. Maar door alle onverwachte aandacht begonnen we te geloven dat er wellicht een markt bestond voor creatief en gedurfd beddengoed. De boodschap was duidelijk: mensen zochten iets anders, iets unieks voor hun slaapkamer.

Vanaf dat moment hebben we onze horizon verbreed. We vroegen ons af: wat als we beddengoed zouden ontwerpen dat niet alleen functioneel is, maar ook een glimlach op je gezicht tovert? Wat als we prints konden maken die de fantasie prikkelen, zowel bij kinderen als bij volwassenen? Vastberaden namen we deze uitdaging aan en begonnen we met het creëren van thema's en ontwerpen die zo uit een kinderdroom konden komen.

Maar we wilden meer dan alleen creatief zijn; we wilden ook bijdragen aan een betere wereld. Daarom gebruiken we uitsluitend biologisch katoen voor al onze producten. Dit niet alleen omwille van het milieu, maar ook om ervoor te zorgen dat onze klanten kunnen genieten van beddengoed dat zowel duurzaam als comfortabel is. Door te kiezen voor biologisch katoen verminderen we onze ecologische voetafdruk en ondersteunen we eerlijkere arbeidsomstandigheden in de katoenproductie.

We introduceerden dekbedovertrekken met gedurfde, grote prints van astronauten, prinsessendino's en eenhoorns—beelden die letterlijk de dromen van kinderen tot leven brengen. Al snel werd ons beddengoed populair, niet alleen om de kwaliteit, maar vooral vanwege hun originaliteit. Elk ontwerp was een klein kunstwerk, met zorg en aandacht voor detail gemaakt.

Onze focus op creativiteit, originaliteit én duurzaamheid heeft ons geholpen om op te vallen in een markt die vaak wordt gezien als saai en tja, slaperig. We wilden niet zomaar een merk zijn dat beddengoed maakt; we wilden een verschil maken. We wilden een merk zijn dat mensen inspireert, hun verbeelding prikkelt én dat verantwoord te werk gaat. In een industrie waar grijstinten en eenvoudige patronen de norm zijn, zijn wij de opvallende, duurzame uitzondering.

Daarom zien we onszelf graag als de 'unicorn' in de beddengoedmarkt. Net als een eenhoorn zijn we uniek, zeldzaam en een beetje magisch. We blijven streven naar het maken van producten die niet alleen praktisch zijn, maar ook plezier, creativiteit en duurzaamheid in ieders dagelijks bestaan brengen. Want uiteindelijk is dat waar het bij SNURK om draait: het horizontale leven een beetje leuker en groener maken, één bed per keer.

Amsterdam, 4 sept 2024
Tekst: Peggy van Neer, co-founder/eigenaar SNURK. 
Afbeelding: Unicorn dekbedovertrek: bestel hier

Omdat Unicorns altijd favoriet blijven bij kinderen, hebben we er eentje toegevoegd aan de collectie met peach manen op een mooie dusty pink achtergrondkleur!